Hop til hovedindholdet

Sydfynsk Folkemusikforening - Folk for Folk logo

30/4 BLÆSTEN


Dato og tid

Tirsdag d. 30. april 2024 kl. 20:00 til 22:30

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 30. april 2024 kl. 19:00

Sted

Harders, Møllergade 36, 5700 Svendborg Harders
Møllergade 36
5700 Svendborg

30/4 BLÆSTEN


Arrangementsbeskrivelse

30/4 BLÆSTEN

Entré: 100/125  - Køb billet her:  https://folkforfolk.nemtilmeld.dk/


Marte Schau: Vokal, harmonika,

Niels Ørts Ottosen: Vokal, guitar, harmonika

Marika Thinggaard: Klarinet, altsax, basklarinet, kor,

Mads Beldring: Trommer, banjo, kor

Fiskernes liv genfortalt i musik. I Jylland synges Blæsten går frisk over Limfjordens vande, som var det nationalsangen. Men hvor mange ved at Harboøre-forfatteren Erik Bertelsen også har udgivet 30 romaner og en række digtsamlinger, som aldrig er blevet til musik? Nu udkommer digtene på Blæsten, et album med 11 nye sange. Musikken er skrevet af Niels Ørts Ottosen. Albummet har fået rigtig gode ord med på vejen. Musikken bevæger sig i et folk/world univers. Den er baseret på glemte digte af Erik Bertelsen, med nye kompositioner af Niels Ørts Ottosen og fremføres af et velspillende folk band.

www.blæsten.dk

Den nye pladeudgivelse lukker Erik Bertelsen ud i lyset med ny nerve og sjæ (Weekendavisen).

”Det samlede værk står som en stærk og veludført musikalsk oplevelse" (Rootszone). Blæsten er en hyldest til det vejrbidte liv på kysten. Det er sange om vovemod, kærlighed og druknedød – om fiskeriet og den storslåede natur. Et nedslag i fiskeriets litteraturhistorie. Med fornyet fokus på fiskeriet i Danmark peger videnskaben på iltsvind, overfiskeri og globale klimaforandringer. Imens fremstår fiskerne trodsige i deres kamp for lokale fiskezoner. Hvordan vil fiskeriet se ud om 50 år? Og hvordan så det ud for 100 år siden?

Fiskeri er en vigtig del af dansk kultur- og erhvervshistorie, og underbelyst i litteraturen. Et godt sted at starte er Erik Bertelsen (1898-1969) der i sit forfatterskab giver førstehåndsberetninger fra fiskerne, og trodsigheden er måske ikke et nyt fænomen.

Da Hans Kirk brød igennem med Fiskerne i 1932 kom erhvervet på det litterære landkort, og lægesønnen havde et kritisk blik på især de indremissionske fiskere. Erik Bertelsen derimod voksede op i Harboøre som søn af en fisker, og giver i sine romaner et næsten etnografisk indblik i livet på vestkysten i slutningen af 1800-tallet og frem til 1950’erne. Som Julius Bomholt skrev om en af hans romaner i Socialdemokraten (1939): ”Hvis der skulle foretages en afstemning blandt fiskerne om den mest pålidelige fisker-roman, ville ’Mænd på Havet’ så afgjort få førstepladsen.”

De 11 sange på Blæsten albummet sætter fokus på Erik Bertelsens forfatterskab og giver hans historier fra havet et nyt musikalsk liv.

”Bertelsen stiller skarpt på mennesker og elementer uden at romantisere.” fortæller komponist Niels Ørts Ottosen, der selv er født og opvokset i Vestjylland, og fortsætter: ”Han beskriver livet ved havet nøgternt og  med en alvor jeg har savnet i de danske sømandsviser.”

Ottosen blev grebet af den realistiske tone i Bertelsens digtsamlinger, og skabte i 2022 Blæsten som koncertforestilling med støtte fra Statens Kunstfond, Kolding Egnsteater og Lemvig Kommune.

Koncertforestillingen bestod af nykomponeret musik, oplæsning fra Bertelsens Harboørfolk (1939), afspilning af arkivmateriale og unikke tegnefilmsanimationer af det Viborg-baserede Tumblehead. Kulturkonsulent Jane Brokholm beskrev koncertforestillingen som ”en kombination af egnshistorie, litteratur og musik, en oplevelse jeg håber rigtig mange vil unde sig selv”.  Teatret OM skrev: ”Folkemusikere genopdager Vestjyllands største hjemstavnsforfatter”.

Den helt korte:

Blæsten er en hyldest til det vejrbidte liv på kysten. Det er sange om vovemod, kærlighed og druknedød – om fiskeriet og den storslåede natur.  

Den lidt længere:

Blæsten er en hyldest det vejrbidte liv ved kysten. Om vovemod, kærlighed og druknedød – om havnens lune originaler og det sejlende, fiskende, vandrende folk, der altid vil være forbundet til havet. En påmindelse om havets store alvor og eksistentielle udfordring til os alle:

Livet vindes ved at virke ved at trodse, ved at tro. Flænges end din sidste sejlstump, kan du bjærges ved at ro.

 Se mere på: 
www.folkforfolk.dk

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Sydfynsk Folkemusikforening - Folk for Folk
Tlf: +45 40353557
folkforfolk@gmail.com

Kontaktinformation til arrangør

Sydfynsk Folkemusikforening - Folk for Folk
Tlf: +45 40353557
folkforfolk@gmail.com